Fritidssysselsättningar för dem som är ensamma. Det ska nyöppnade Mötesplats Smedjan erbjuda.

Lena Carlbom arbetar på det sociala kooperativet ”En trappa upp”, som genom handledning och stöd hjälper personer att komma ut i arbetsträning. Nu har man startat en ny mötesplats, Mötesplats Smedjan, för vuxna.
Varför då?
– Vi har konstaterat att många av de personer som vi träffar har svårt att hitta sin egen fritidssysselsättning och att hitta nya vänner. De har inte så mycket att göra.
– Därför har vi öppnat en mötesplats för att man ska kunna hitta varandra. Det ska bli en naturlig mötesplats och det ska finnas fritidssysselsättningar för dem som är ensamma.
Vad kan man göra?
– Man kan pyssla, fika eller vad som helst. Vi har pratat om att ta promenader eller ha badkvällar. Det ska bli konstellationer som känns naturliga.
Ni hade nyligen premiär, hur gick det?
– Det var fyra från föreningen och sedan kom det ytterligare fem, sex stycken. Bland annat kom det en kvinna som var arbetslös. Hon var ekonomiskt intresserad och jag tipsade om ett jobb som nu kan leda till praktik.
Hur länge kommer ni fortsätta?
– Vi har hyrt lokalen på tisdagar hela våren. Men det är möjligt att vi utökar någon dag. På onsdagar har en spelförening i Falkenberg träffar där de spelar brädspel. Kanske att vi kan integrera med dem.

Pär Lindqvist