Socialstyrelsen tror på En trappa upp

FALKENBERG Det sociala kooperativet En trappa upp och Falkenbergs Fontänhus har fått var sin försenad julklapp av Socialstyrelsen – 250 000 respektive 1,3 miljoner kronor.

 

– Man känner sig lite stolt. Det här är ett erkännande – att vi är accepterade i samhället och att vi gör rätt, tycker Maria Nilsson som är ordförande i det sociala kooperativet, den ekonomiska föreningen En trappa upp.

Vi träffar henne och flera av hennes arbetskamrater i Café Hjärtat i Falkhallen, ja, själva hjärtat i kooperativets verksamhet får man nog säga.

Att det är ett gott gäng som trivs med att jobba ihop förstår man direkt.

Jenny Olsson, som har arbetat på kaféet sedan i höstas berättar:

– I början tyckte jag det var svårt med kassan, men nu går det av bara farten. Jag känner mig mycket säkrare.

Någon hojtar till Jenny att hon verkar ha blivit starkare som person också efter att ha arbetat ett tag, och Jenny håller med. Men framför allt:

– Vi trivs väldigt bra med varandra.

Förutom kaféet finns det två grenar till i den ekonomiska föreningen: Multiservice ställer upp med enklare reparationer, flyttstädningar, trädgårdsarbete m m. Dessutom erbjuder kooperativet kontorstjänster. Kaféet har öppet varje vardag och servar främst gymnasieskolans elever och lärare.

– Men det kommer också äldre och barnfamiljer, berättar Josefin Nilsson, som jobbar i kaféet.

Vad ska föreningen då göra med pengarna, 250 000 kronor? Jo, högst på önskelistan är att kunna anställa en handledare som kan vara spindeln i nätet och sköta kontakterna med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan m m. En annan sak man behöver hjälp med är marknadsföring.

Kooperativet bildades för att skapa arbete för människor med erfarenhet av psykisk ohälsa.

I dag är nio personer medlemmar i kooperativet, ungefär lika många till arbetar inom verksamheterna. Det handlar om jobb i olika former, som praktik, arbetsträning och arbete med lönebidrag.

Lena Carlbom framhåller det goda samarbetet med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Falkenbergs Fontänhus fick 1,3 miljoner av Socialstyrelsen i år, lite mer än förra året då summan var 1,2 miljoner. Lennart Johansson som jobbar på Fontänhuset berättar att man särskilt vill satsa på verksamheten för unga vuxna.

– De är extremt beroende av att få den sociala gemenskapen snabbt när de kommer hit. Därför gör vi grejer tillsammans, bowlar till exempel.

Varken Fontänhuset eller En trappa upp fick riktigt så mycket pengar som de sökte: 1,6 miljoner respektive 450 000 kronor.

 

Bidraget med det något byråkratiska namnet ”Statsbidrag till vissa juridiska personer som tillhandahåller sysselsättning till personer med psykiska funktionsnedsättningar” delas ut av Socialstyrelsen en gång om året.

Genom bidraget vill man hjälpa till att skapa meningsfull sysselsättning för personer som på grund av psykisk funktionsnedsättning har problem i vardagen och som inte står till arbetsmarknadens förfogande.

Till 2014 kom det in 87 ansökningar på sammanlagt 75,5 miljoner kronor.

49 ansökningar bifölls.

Beloppet Socialstyrelsen hade att fördela mellan dessa var 30 miljoner kronor.

 

Hallands Nyheter 20140108